Kijk zelf maar

woensdag 16 november 2016

Dementeren is een superingewikkeld fenomeen waar meniggeen zich het hoofd over breekt

 
Als leek rond zo'n ingrijpende fase, ben ik gefascineerd door visuele communicatie op een meer organische (spelenderwijs) manier.

Foto's en wellicht kleine filmpjes kunnen mensen op elk moment iets in het geheugen laten ondergaan. Een herinnering, gevoel, smaak, geur, enorm sterke impulsen oproepen. Iemand die dementeert, zou je hiermee kunnen helpen momenten op te roepen waardoor een bezoek of hulpmoment veel rustiger en menswaardiger kan verlopen.

Men is soms ongewoon angstig of boos tijdens een hulpmoment waardoor de hulpverlener wordt afgeschrikt of zijn/haar geduld verliest. Ook kan de familie of een vriend/vriendin met dergelijke audiovisuele ondersteuning een veel fijner bezoek brengen.

De middelen en techniek zijn er klaar voor. Aan u om tezamen met uw fantasie en uw dierbaren een audiovisueel draaiboek te maken van iemands leven, wapenfeiten en gevoelens en noemt u maar op! Houdt u er sterk rekening mee dat wat u plaatst op zo'n communicatiemiddel (tablet of digitale fotolijst) van cruciaal belang is voor de manier van reageren van uw dierbare(n)?

Even iets meer over die organische manier. Als je bemerkt dat jouw dierbare een bepaalde herinneringsvorm aangeeft, kun je daar op inspelen of voortborduren. Met andere woorden: 'Laten meegroeien in het proces'. De techniek laat toe dat wanneer jij komt, jij jouw aanwezigheid kunt koppelen aan herinneringen die daarbij horen en jouw dierbare daar positief op reageert of gunstige prikkels uitzendt. Dit met behulp van beelden die je tevoren uitzendt. Je kunt op afstand jouw stukje starten en ziet men direct bijbehorende beelden of zelfs alleen geluiden (rekening houdend met iemand die bijvoorbeeld slechtziend of blind is).
Bovenstaand is slechts een fractie van hetgeen mij bezighoudt om het ouder worden anders, lees 'beter en menswaardiger' in te richten.

Overigens niet onmogelijk dat met deze methode men ook na verloop van tijd heel anders gaat reageren. Natuurlijk ontwikkelt zich dat niet van de een op de andere dag. Nee zeker niet! geduld en doorzettingsvermogen en de nodige fantasie met een scheut enthousiasme spelen hierbij een belangrijke rol.

Het lijkt mij tenslotte leuk en boeiend medestanders te vinden die mij kunnen en willen helpen deze materie verder uit te diepen en te ontwikkelen.

Vooralsnog zou ik filmpjes willen maken in de nabije toekomst waarin ik tijdens vraaggesprekken er probeer achter komen hoe men hier in wil, zal of gaat staan. Zowel de ouder wordende als hun omgeving. Tenslotte zijn zij het die moeten worden geholpen nietwaar?

Graag wens ik u vitale gezondheid.

Goed communiceren = vertellen wat je doet
Beter communiceren = laten zien wat je doet

Geen opmerkingen:

Een reactie posten